Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych prażonych + do dekoracji
  • 75 g pokrojonego lub potartego jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie składniki do polewy (lista w treści artykułu)


Wykonanie

Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Następnie ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.







Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Ciasto wyłożyć do papierowych foremek ułożonych na blaszce. Piec  do suchego patyczka (przez około 35 min.)

Polewa:

50 g serka do smarowania, 50 g masła, cukier wanilinowy, 1/3 szklanki cukru pudru

Rozpuścić masło z serkiem, dodać cukry, energicznie wymieszać. Rozsmarować po ciepłych babeczkach. Udekorować orzechami lub marchewką.

Smacznego!