
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów laskowych prażonych + do dekoracji
- 75 g pokrojonego lub potartego jabłka
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie składniki do polewy (lista w treści artykułu)
Wykonanie
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Następnie ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do papierowych foremek ułożonych na blaszce. Piec do suchego patyczka (przez około 35 min.)
Polewa:
50 g serka do smarowania, 50 g masła, cukier wanilinowy, 1/3 szklanki cukru pudru
Rozpuścić masło z serkiem, dodać cukry, energicznie wymieszać. Rozsmarować po ciepłych babeczkach. Udekorować orzechami lub marchewką.
Smacznego!