Składniki:
filet z kurczaka
• mix sałat
• pomidorki koktajowe
• ogórek
• cebula

musztarda wąsoska miodowa
miód rzepakowy
buraczki
konfitura z czerwonej cebuli
• oliwa z oliwek
• sól
• cytryna
• zioła (suszona bazylia, oregano)



FILET Z KURCZAKA:
Kurczaka poddajemy wstępnej obróbce: myjemy, płuczemy, oczyszczamy. Następnie porcjujemy i marynujemy.

MARYNATA DO KURCZAKA:
- musztarda wąsoska miodowa,
- miód rzepakowy,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- sok z cytryny,
- zioła wg uznania: suszona bazylia, oregano.
Wszystkie składniki mieszamy i nacieramy nimi mięso.



Tak zaprawioną pierś z kurczaka odkładamy na minimum godzinę, następnie grillujemy na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej.
Po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.



SAŁATKA:
- mix ulubionych sałat,
- burak,
- pomidorki koktajlowe,
- ogórek,
- cebula.
Na talerzu układamy ulubione sałaty, dodajemy pokrojone warzywa: pomidor, ogórek, cebulę i oczywiście chrupiący i soczysty o rewelacyjnym smaku burak - pokrojony w słupki.



Następnie kładziemy mięso, które pokrywamy warstwą konfitury z czerwonej cebuli o wyrazistym słodkim smaku. Całość skrapiamy sosem.



SOS:
- 1 łyżka miodu rzepakowego (delikatnie rozpuszczony),
- 1 łyżka musztardy wąsoskiej miodowej,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki wody.

Można podawać z pieczywem lub grzankami.

Smacznego!