SKŁADNIKI NA SPÓD:
• 3 szklanki mąki tortowej
• 3 łyżki cukru pudru
5 żółtek jaja wiejskie z Warszowic
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła tradycyjnego pszczyńskiego

MASA SEROWA:
1 kg twarogu sernikowego ćwierćtłustego w wiaderku OSM Pszczyna
• 2 całe jajka
• 1 szklanka cukru, najlepiej drobnego
• 1 cukier wanilinowy
• 100 g masła pszczyńskiego
• 1 budyń wanilinowy (40 g), bez cukru
• 1 puszka brzoskwiń z kompotu lub z syropu

SKŁADNIKI NA PIANKĘ
• 5 białek(żółtka zużyliśmy do spodu)
• szklanka cukru
• szczypta soli

DODATKI
:
konfitura malinowo-miętowa słodzona cukrem kokosowym


CIASTO KRUCHE:
Masło pokrojone na kawałki posiekać z żółtkami, cukrem pudrem i przesianą mąka z proszkiem do pieczenia.
Szybko zagnieść w całość, podzielić na dwie części po 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część odłożyć do zamrażarki, drugą wylepić tortownicę o średnicy 27cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto ponakłuwać widelcem i tak włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, z wykorzystaniem funkcji góra-dół.
Piec około 15 do 18 minut. Wyjąć z piekarnika odłożyć na bok.

MASA SEROWA:
Wszystkie składniki na masę serową przechowywać w temperaturze pokojowej na około 2 godz. przed przygotowywaniem masy.
W misie umieścić masło razem z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie utrzeć składniki na pulchną i jednolita masę.
Ciągle ucierając dodawać po jajku, następnie dodać budyń i ser w trzech partiach. Nie ucierać już mocno, żeby nie napowietrzyć za bardzo sera, aby nie opadł po upieczeniu.
Masę serową wyłożyć na podpieczonym spodzie, na wierzch poukładać odsączone i pokrojone brzoskwinie.





PIANKA:
Białka ubijać ze szczyptą soli na wyższych obrotach do czasu uzyskania sztywnej piany, następnie stopniowo dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Piana będzie błyszcząca i sztywna. Wyłożyć ją na serową masę z brzoskwiniami.



Na tak przygotowane ciasto zetrzeć odłożoną do zamrażarki część kruchego ciasta.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie.



Piec przez godzinę, 15 minut przed końcem można położyć kawałek folii aluminiowej na wierzch ciasta, gdyby zbyt mocno wierzch się przypiekał.

Nie zostawiać ciasta w piekarniku dłużej niż 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby sernik stygł. Po godzinie można wyjąć sernik i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Udekorować według upodobania, znakomicie smakuje z konfiturą malinowo- miętową podaną na ciepło.

Smacznego!