
Składniki:
- 1kg buraczków,
- ziele angielskie (kilka ziaren),
- liść laurowy (parę sztuk),
- pół główki czosnku
- 2 łyżki soli,
- 1,5 litra wody.
Wykonanie
Wodę przegotowujemy z solą i odstawiamy do wystudzenia.
Buraczki myjemy i obieramy, kroimy według upodobania. Następnie przekładamy je do naczynia na przemian z czosnkiem, liśćmi i zielem.
Zalewamy przygotowaną zalewą i dodajemy kawałek czerstwego chleba do lepszego kiszenia.
Słoik lekko zakręcamy lub przykrywamy. Sprawdzi się również gaza przymocowana do słoika gumką recepturką i przykryta delikatnie dokręconym wieczkiem.
Odstawiamy na minimum 5-7 dni w zacienione miejsce.
Po tym czasie sok można odcedzić i spożywać. Przecedzony sok trzymamy w lodówce.
Ukiszone buraczki można spożywać jako dodatek do potraw lub też użyć jako dodatku do smoothie.