Składniki:

  • 1kg buraczków,
  • ziele angielskie (kilka ziaren),
  • liść laurowy (parę sztuk),
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżki soli,
  • 1,5 litra wody.


Wykonanie

Wodę przegotowujemy z solą i odstawiamy do wystudzenia.
Buraczki myjemy i obieramy, kroimy według upodobania. Następnie przekładamy je do naczynia na przemian z czosnkiem, liśćmi i zielem.


Zalewamy przygotowaną zalewą i dodajemy kawałek czerstwego chleba do lepszego kiszenia.

Słoik lekko zakręcamy lub przykrywamy. Sprawdzi się również gaza przymocowana do słoika gumką recepturką i przykryta delikatnie dokręconym wieczkiem.

Odstawiamy na minimum 5-7 dni w zacienione miejsce.

Po tym czasie sok można odcedzić i spożywać. Przecedzony sok trzymamy w lodówce.



Ukiszone buraczki można spożywać jako dodatek do potraw lub też użyć jako dodatku do smoothie.